Skip to main content

Healthcare Facility (Oldchurch Park, Romford)

Volume 448: debated on Wednesday 28 June 2006

To ask the Secretary of State for Health (1) who will be liable for building maintenance and site costs at the new healthcare facility being built at Oldchurch Park, Romford; (79626)

(2) what steps are being taken to limit the environmental impact of the construction of the new Oldchurch Hospital in Romford.

North East London strategic health authority (SHA) has advised departmental officials that Sodexho will be responsible for the day-to-day maintenance of the building. Long-term maintenance of the building will be undertaken by a combination of Sodexho and Catalyst. All maintenance and replacement costs of medical equipment will be covered by Siemens. The SHA advises that there will be no maintenance costs from national health service funds.

North East London SHA has advised departmental officials of the following steps that are being taken to limit the environmental impact of the construction of the new Oldchurch Hospital.

Parking

The trust reports that it has provided 1,351 spaces, the maximum the planning authority and the Mayor of London would allow. This was an increase of roughly 250 spaces more than had been allowed under the outline consent. Parking for bicycles is also provided in a number of locations.

Public transport

The new hospital incorporates a new bus station with standing for seven buses. At the onset, Transport for London will operate between two and four services through the new hospital site.

Road access

The new hospital will be accessed from Rom Valley Way via an enhanced traffic light controlled junction, together with a new roundabout, pedestrian pavements and road crossing facilities. The Oldchurch Road has been widened and a traffic control junction provided at Oldchurch Rise. Use of Oldchurch Rise entrance on to the site will be restricted to ambulances and public transport.

Impact on the surrounding area

The trust reports that it is contributing funds under the Section 106 agreement for the London borough of Havering to implement parking restrictions in adjoining roads. This is in addition to contributions towards replacement leisure facilities, public footpaths and cycleway. A children’s play area and kickabout pitch for local children was built and handed over before construction commenced.

I understand that the new hospital building is relatively low rise and is positioned centrally on the site, with the public open space wrapping around it, which together with appropriate landscaping thereby minimises the visual impact. The new hospital incorporates traditional materials such as brick and timber, thereby creating a softer visual statement.

Energy saving

The trust reports that the new hospital is built with the latest Building Control Part L regulations concerning heat loss, which together with use of combined heat and power technology, will create a building substantially more efficient that the buildings to be vacated.